Een banner met Stop de tempotoets op

Stop de tempotoets

Tempotoetsen worden vaak gebruikt om de snelheid en nauwkeurigheid van leerlingen in kaart te brengen. Je toetst hoeveel sommen een leerling kan maken in bijvoorbeeld een minuut. Je test dus hoe goed de leerstofย geautomatiseerdย is.

Erg nuttig, niet?

Zeker wel! Automatiseren is namelijk belangrijk voor de verdere rekenontwikkeling van een leerling. Toch is een tempotoets geen heilige oplossing.

Het nadeel van de tempotoets

Bij een tempotoets wordt er vaak gewerkt met een vaste tijdsperiode. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk tafels oplossen in een minuut.

Als je niet alle oefeningen opgelost kreeg, voelt het al snel als een faalervaring.

Tegen de tijd oefenen staat gekend als de grootste oorzaak van rekenangst. Angst die al kan ontstaan op jonge leeftijd.ย 

Tijd dus om te stoppen met die tempotoets.

Hoe test ik dan wie wat al geautomatiseerd heeft?

Om te weten wie welke leerstof geautomatiseerd heeft, heb je nog steeds een tijdselement nodig. Hoe pak je dit dus best aan?

Enkele tips:

1. Oefenen op tijd is niet alleen maar slecht
Tegen de tijd oefenen zorgt vaak voor een bepaalde focus en motivatie. 

2. Gebruik een vast aantal oefeningen
Bij een tempotoets is er typisch een vaste tijdseenheid. Dat zorgt ervoor dat niet elke leerling alle oefeningen krijgt opgelost. Overweeg een vast aantal oefeningen en laat de leerling zelf zijn tijd (of kleur) noteren.

3. Gebruik een alternatieve tijdsmeting
Een timer of een zandloper zijn vaak de makkelijkste manieren om de tijd te meten, maar zeker niet de enige. Gebruik een kleurenpowerpoint, waarbij elke kleur een bepaalde periode in beeld blijft. Als de leerling klaar is met de oefeningen, noteert hij de kleur. Zo heb je zicht op de snelheid, zonder dat de leerling tijdsdruk ervaart.

4. Oefenblaadjes van verschillende niveaus
Toch een tempotoets? Voorzie dan oefenblaadjes van verschillende niveaus.

5. Gebruik een online tool
Gebruik tools die adaptief automatiseren, zo oefent elke leerling op zijn eigen doeltijd. Zo krijg je inzicht in wie wat al kan, en behoudt de leerling zijn motivatie.

Automatus is een applicatie waarbinnen er adaptief geautomatiseerd wordt. Hierbij krijgt elke leerling een doeltijd op zijn niveau.ย