Links een illustratie van Automatus, rechts een illustratie van de werkblaadjes

Automatus vs Werkblaadjes

Gebruik je vaak werkblaadjes om te automatiseren en ben je op zoek naar iets nieuws of extra? Benieuwd naar de voordelen (en nadelen) van Automatus ten opzichte van een werkblad? Op deze pagina maken we graag de vergelijking.

Motivatie

Iedereen die al heeft geprobeerd te automatiseren, weet dat het een langdurig proces is. Je herhaalt eenvoudige rekenoefeningen tot je ze vlot genoeg kan.

Deze herhaling is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze bewerking in je langetermijngeheugen terechtkomt omdat je hierdoor je werkgeheugen minder belast.

Voor een leerling voelt het echter vaak als het eindeloos herhalen van oefeningen die hij eigenlijk al kan. Doordat hun vooruitgang niet zichtbaar is, raken ze sneller gedemotiveerd. Tijdens het automatisatieproces speelt deze vooruitgang zich vooral af op het vlak van snelheid, maar via een werkblaadje zie je dat niet.

Automatus speelt hier goed op in door de leerling doeltijden te geven. Deze zijn adaptief en uitdagend, waardoor ze gemotiveerd zijn om sneller te worden. 

Gemaakte oefeningen

Als oplossing op het saaie oefenen op papier wordt er vaak gekozen voor een uitgebreide spelervaring, denk maar aan een avatar aankleden of muntjes verzamelen. Zo’n spelomgeving is erg leuk voor de leerling, maar niet handig bij het automatiseren. 

Net zoals bij werkblaadjes ligt de focus binnen Automatus op gemaakte oefeningen. Er werd bewust gekozen voor een rustige oefenomgeving met een subtiel spelconcept, een oefenland veroveren als klas. 

Als een leerling zijn persoonlijke doeltijd behaalt, verovert hij een tegel van het oefenland. Veel oefenen wordt dus beloond. Dankzij het spelconcept zien we dat er tot wel 250 oefeningen gemaakt worden in 15 minuten.

Werklast

Het grootste voordeel van Automatus voor jou, is de verminderde werklast. 

Hoeveel tijd spendeer je wel niet aan:

  • het opzoeken of maken van werkblaadjes;
  • het printen van de werkblaadjes;
  • het verbeteren.

Met Automatus kies je uit het oefenaanbod én krijg je achteraf beter inzicht in de automatisatievaardigheden van je leerlingen. Zo hopen we jou te ontlasten én de leerling meer zicht te geven in zijn groei.

Kosten

De kosten van oefenblaadjes zijn sterk afhankelijk van printer tot printer. Bij de meeste printers ligt deze kost tussen de €0,01 – €0,02 per pagina. Een volledig schooljaar automatiseren op papier, hoeveel kost dat?

Bereken hieronder de jaarlijkse kost voor jouw klas.






Kostprijs per jaar: 0.00

Benieuwd naar de kostprijs van Automatus? Ontdek de verschillende formules hier.

Conclusie

Af en toe een werkblaadje gebruiken is zeker aangeraden. Variatie motiveert en toetsen worden meestal ook nog op papier gemaakt.

Wil je echt gericht en adaptief automatiseren is Automatus de beste oplossing. Leerlingen worden uitgedaagd op hun eigen niveau via adaptieve doeltijden en oefeningen. + Als leerkracht krijg je extra inzicht in de automatisatievaardigheden.

Automatus

Werkblaadjes