Waarom is automatiseren belangrijk?

Waarom is automatiseren zo belangrijk?

Tijdens het automatiseren oefen je een bepaalde bewerking zoveel dat je het uiteindelijk zonder nadenken kunt.Β 

Werkgeheugen

Net zoals computers hebben mensen slechts een beperkt werkgeheugen. Dat werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats voor informatie uit actieve denkprocessen.

Je kan het vergelijken met een weg, waarbij de actieve denkprocessen de voertuigen zijn.

Het menselijk werkgeheugen afgebeeld als een weg.

Leer je iets nieuw? Dan heb je daar meer werkgeheugen voor nodig. Doe je iets voor de tweede keer, dan gaat het al veel vlotter.

Door te automatiseren, leer je een bewerking steeds efficiΓ«nter uit te voeren. Zo hou je voldoende werkgeheugen vrij voor nieuwe bewerkingen. 

Neem nu Max Verstappen, hij heeft racen zo goed geautomatiseerd dat hij zelfs tijdens het rijden nog mopjes kan maken over de boordradio. Zonder de jarenlange training zou hij dit niet kunnen.

Als je onvoldoende automatiseert, loop je het risico op een cognitieve overbelasting. Als je werkgeheugen ‘vol’ staat is verder rekenen al veel moeilijker.

Bij cognitieve overbelasting ontstaat er eigenlijk een ‘file’ in je werkgeheugen. Op dat moment gaat denken trager, geraak je sneller vermoeid en is er geen ruimte vrij voor nieuwe leerstof.

Cognitieve overbelasting gevisualiseerd op een weg als metafoor voor het werkgeheugen.

Veel oefenen is dus de boodschap!Β 

Voordelen

Naast de extra werkruimte in je geheugen zijn er nog tal van voordelen verbonden aan automatiseren. Zo word je sneller, behalen leerlingen die goed automatiseren vaak betere resultaten, ervaren ze meer rekenplezier en minder faalangst.

Uitdaging

De vele herhaling kan doelloos (lees saai) aanvoelen voor de leerling. 

Tijdens het automatiseren speelt de meetbare vooruitgang zich vooral af op het sneller worden. Gebruik applicaties die de leerling inzicht geven in zijn snelheid. Liefst een applicatie met een oplopende tijd of waarbij er adaptief geautomatiseerd wordt.

Ontdek hoe Automatus jou kan helpen

Honderden klassen gebruiken Automatus om gericht te automatiseren.

Gebruiksklaar in 5 minuten.